تهران، ایران – معاون پیشگیری سازمان بیمه سلامت ایران با ابراز نگرانی از افزایش بیسابقه میزان اضافهوزن و چاقی در کشور، این موضوع را به عنوان یکی از چالشهای اساسی و جدی پیش روی نظام سلامت ایران برشمرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، فرشید عابدی در اولین اجلاس مدیران ارشد سازمان بیمه سلامت ایران در سال ۱۴۰۴، ضمن اشاره به اهمیت پیشگیری سطح چهارم در این سازمان، اظهار داشت که اقدامات غیرضروری پزشکی میتواند منجر به خسارات مالی و روانی برای بیماران شود. هدف اصلی این رویکرد، جلوگیری از عوارض ناشی از مداخلات پزشکی غیرضروری و کاهش مواجهه بیمورد با خدمات پزشکی است.
وی با تاکید بر ضرورت توجه و اولویتبخشی به پیشگیری سطح چهارم در سازمان بیمه سلامت ایران، کمبود منابع را از دلایل اصلی این امر دانست. عابدی همچنین به چالشهای موجود در این زمینه اشاره کرد و گفت: میزان آگاهی جامعه نسبت به مفهوم پیشگیری سطح چهارم پایین است و در برابر تغییر رویههای سنتی در ارائه خدمات، مقاومتهایی وجود دارد. علاوه بر این، هماهنگی بین سازمانی شامل بیمهها، وزارت بهداشت و بیمارستانها نیز از الزامات اجرای موفق این رویکرد است.

معاون پیشگیری سازمان بیمه سلامت ایران در خصوص راهکارهای اجرایی پیشگیری سطح چهارم، بر لزوم پذیرش نسخه نویسی اجتماعی تاکید کرد. وی توضیح داد که این روش بر اساس نیازهای اجتماعی بیماران، آنها را به سازمانهای غیردولتی، خیرین، شهروندان داوطلب و تشکلهای مردمی مرتبط با تعیینکنندههای اجتماعی سلامت معرفی میکند. هدف اصلی این رویکرد، بهبود شرایط زندگی بیماران و ترمیم محیط پیرامونی آنها به منظور کمک به بهبودی جسمی و روانی آنها است.
عابدی با ارائه آماری نگرانکننده از وضعیت سلامت جامعه گفت: از سال ۱۳۹۹ تا سال ۱۴۰۱، میزان چاقی و اضافهوزن در کشور به شکل عجیبی افزایش یافته است. همچنین در همین بازه زمانی، شاهد افزایش ۶ درصدی در میزان فشار خون بودهایم، در حالی که درمان موثر فشار خون در کشور تنها ۴۰ درصد است. وی افزود: میزان ابتلاء به بیماری دیابت در کشور نیز از ۱۰ درصد به ۱۴ درصد رسیده است. اگرچه پوشش ۶۵ درصدی برای بیماران مبتلا به دیابت قابل قبول است، اما میزان موثر بودن درمان دیابت در حال حاضر حدود ۲۷ درصد برآورد میشود.
بنابر اعلام سازمان بیمه سلامت، عابدی با استناد به برآوردها هشدار داد: روند فعلی نشان میدهد که تا سال ۱۴۳۰، صد درصد افراد بالای ۳۰ سال در کشور به بیماری فشار خون مبتلا خواهند شد و تا سال ۱۴۲۰ نیز میزان دیابت و پیشدیابت در افراد بالای ۳۰ سال به صد درصد خواهد رسید که این نشاندهنده یک مسیر و روند نادرست در حوزه سلامت است.
معاون پیشگیری سازمان بیمه سلامت ایران در پایان به برنامههای این معاونت در سال ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: فرهنگسازی و اطلاعرسانی، توسعه پیشگیری نخستین، پیادهسازی برنامههای پیشگیری سطح چهارم، خرید سامانههای خود مراقبتی و پیادهسازی آئیننامه اجرایی بند (چ) ماده ۷۳ از جمله برنامههای پیش روی این معاونت در سال جاری خواهد بود. این اظهارات هشداری جدی در خصوص وضعیت سلامت جامعه و لزوم اتخاذ تدابیر فوری و موثر برای مقابله با روند رو به رشد چاقی و بیماریهای غیرواگیر در کشور به شمار میرود.