علائم درگیری ریه در کرونا

“`html

علائم التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹ شامل تنگی نفس، سرفه‌های شدید، اضطراب و بی‌قراری، و کاهش سطح اکسیژن خون است. هر یک از این نشانه‌ها می‌تواند نشان‌دهنده درگیری ریه باشد و نیازمند مراجعه فوری به اورژانس و تحت نظر قرار گرفتن است. شدت بیماری کووید-۱۹ از خفیف تا شدید و حتی کشنده متغیر است. برای کسب اطلاعات بیشتر، ادامه مطلب را مطالعه کنید.

کووید-۱۹ یک بیماری ویروسی است که به تازگی به عنوان یک پاندمی جهانی شناخته شده و منجر به بستری شدن و مرگ بسیاری از افراد شده است. این بیماری تنفسی حاد، منشاء خود را از چین دارد.

متاسفانه، این ویروس حتی در دوره نهفتگی و بدون بروز هیچ علائمی، قابلیت سرایت به افراد دیگر را دارد. به همین دلیل، ویروس به سرعت گسترش یافت و به یک پاندمی جهانی تبدیل شد. به قدری که تقریباً همه ما اطلاعاتی در مورد کووید-۱۹ داریم.

ویروس کرونا باعث عفونتی می‌شود که بسته به نوع ویروس، می‌تواند ریه‌ها یا دستگاه گوارش را درگیر کند. بنابراین، علائم کووید-۱۹ می‌تواند تنفسی یا گوارشی باشد. اکثر گونه‌های ویروس کووید-۱۹، منجر به درگیری تنفسی می‌شوند که به‌سرعت از قسمت‌های فوقانی دستگاه تنفسی به سمت ریه‌ها پیشروی کرده و التهاب ریه را به دنبال دارد.

همانطور که می‌دانید، عفونت‌های ویروسی نسبت به عفونت‌های باکتریایی، درمان دشوارتری دارند و به همین دلیل، عفونت ویروسی کووید-۱۹ می‌تواند حال بیمار را وخیم کند و درمان قطعی برای آن وجود ندارد. هرچند داروهای ضدویروسی زیادی در بازار موجود است، اما موثرترین روش برای از بین بردن ویروس، استفاده از محلول آب نمک و غرغره کردن است که در پیشگیری از تکثیر ویروس و عفونت ریه، بسیار مفید است.

بیشتر بخوانید: آشنایی با علائم بیماری نقرس

آیا التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹ کشنده است؟

التهاب ریه در کووید-۱۹ طیف وسیعی از علائم را شامل می‌شود و می‌تواند شرایط بسیار متفاوتی را ایجاد کند. گاهی اوقات، التهاب ریه کاملاً بدون علامت است یا علائم بسیار خفیفی دارد، در حالی که گاهی اوقات بسیار شدید بوده و علائم تهدید کننده حیات را به دنبال دارد که می‌تواند به‌سرعت منجر به بستری شدن و حتی مرگ بیمار شود.

شدت علائم، به نوع ویروس و همچنین شرایط جسمی فرد و بیماری‌های زمینه‌ای او بستگی دارد.

بیماری‌های زیر، خطر ابتلا به کووید-۱۹ شدید و مرگ و میر ناشی از آن را به‌طور قابل توجهی افزایش می‌دهند:

  • کووید-۱۹ در مردان شدیدتر است
  • فشار خون بالا
  • بیماری‌های عروق کرونری قلب
  • دیابت
  • بیماری مزمن ریوی
  • بارداری
  • ضعف سیستم ایمنی

بسیاری از موارد بیماری شدید یا مرگبار در افرادی مشاهده شده است که واکسن کرونا نزده بودند. تزریق واکسن می‌تواند از عوارض شدید کووید-۱۹ جلوگیری کرده و ایمنی بدن را افزایش دهد. واکسن کرونا با افزایش آنتی‌بادی‌های ضد ویروس، شدت بیماری را به‌طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.

دوره نهفتگی ویروس کووید-۱۹ چیست و چقدر طول می‌کشد؟

همه ویروس‌ها یک دوره نهفتگی دارند. این دوره، زمانی است که ویروس وارد بدن شده است، اما هنوز هیچ علامتی از بیماری ظاهر نشده است. در واقع، در این دوره ویروس در حال تکثیر است، اما تعداد آن به حدی نرسیده است که علائم بیماری را ایجاد کند.

مدت زمان دوره نهفتگی، به نوع ویروس و سیستم ایمنی بدن میزبان بستگی دارد. دوره نهفتگی ویروس کووید-۱۹ می‌تواند تا ۱۴ روز نیز طول بکشد. به این معنی که اگر دو هفته قبل با فرد مبتلا در تماس بوده‌اید، ممکن است در این مدت بدون هیچ علامتی، ناقل بیماری باشید و آن را به دیگران منتقل کنید. به طور میانگین، دوره نهفتگی کووید-۱۹ چهار تا پنج روز بیشتر طول نمی‌کشد و پس از آن علائم بیماری شروع می‌شود.

کووید-۱۹ چگونه منتقل می‌شود؟

راه اصلی انتقال ویروس کووید-۱۹، از طریق هوا و ذرات معلق حاوی ویروس است. این ذرات در هوا پخش می‌شوند و با تنفس، وارد بینی و دستگاه تنفسی شده و موجب درگیری تنفسی می‌شوند. بیشترین موارد ابتلا، در دوره نهفتگی اتفاق می‌افتد که در این مدت، فرد از بیماری خود بی‌خبر بوده و با دیگران ارتباط نزدیک دارد و همین امر باعث انتقال ویروس می‌شود.

علائم التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹ چیست؟

علائم التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹، مشابه سایر عفونت‌های تنفسی است. این بیماری، علائم اختصاصی ندارد، اما از دست رفتن موقت حس بویایی یا چشایی، از علائم شایع آن به شمار می‌رود.

علائم ممکن است با تب یا گلودرد خفیف شروع شود و به تدریج شدیدتر شود. در کنار تب و گلودرد، ممکن است بدن درد و سردرد نیز ایجاد شود. تنگی نفس، گرفتگی صدا و سرفه نیز از دیگر علائم هستند.

در صورت درگیری ریه‌ها، عملکرد طبیعی ریه‌ها (اکسیژن رسانی به بدن) مختل شده و اکسیژن کمتری به خون می‌رسد که این امر منجر به بی‌حالی و تنگی نفس می‌شود.

علائم کلی التهاب ریه در کووید-۱۹:

  • تب
  • بی‌حالی
  • بدن درد
  • سردرد
  • از دست رفتن حس بویایی یا چشایی
  • افت اکسیژن خون
  • تنگی نفس
  • سرفه

عوارض التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹ چیست؟

التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹ می‌تواند یک عفونت ساده و قابل درمان باشد یا عوارض شدیدتری به دنبال داشته باشد. عوارض التهاب ریه، به دلیل درگیری شدید ریه‌ها و پر شدن فضای ریوی با عوامل عفونی و کاهش تبادل اکسیژن ایجاد می‌شود.

عوارض التهاب ریه در کودکان

۱. نارسایی تنفسی

به دلیل اختلال در تبادل گازهای تنفسی، نارسایی تنفسی ایجاد می‌شود. نارسایی تنفسی همراه با افت اکسیژن خون در عفونت‌های شدید، می‌تواند منجر به بستری شدن و حتی مرگ بیمار شود.

۲. عفونت باکتریایی ثانویه

گاهی اوقات، پس از ابتلا به عفونت ویروسی، باکتری‌های مختلف در ریه‌ها تجمع می‌یابند که به آن عفونت باکتریایی ثانویه گفته می‌شود. به همین دلیل، گاهی در موارد ابتلا به کووید-۱۹، در صورت عدم بهبودی، آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود. آنتی‌بیوتیک‌ها بر روی ویروس‌ها تاثیری ندارند، اما باکتری‌های ریه را از بین می‌برند و در صورت بروز عفونت باکتریایی ثانویه، استفاده از آنتی‌بیوتیک ضروری است.

۳. مشکلات قلبی عروقی

کووید-۱۹ از طریق مکانیسم‌هایی که برخی از آنها هنوز به طور کامل شناخته نشده‌اند، می‌تواند باعث بروز مشکلات قلبی عروقی شود که گاهی اوقات کشنده هستند. از جمله این آسیب‌ها می‌توان به آریتمی و نارسایی قلبی اشاره کرد.

از عوارض عروقی کووید-۱۹، می‌توان به ترومبوزهای عروقی اشاره کرد. این ویروس بر فاکتورهای انعقادی تاثیر می‌گذارد و با افزایش انعقاد پذیری خون، خطر ایجاد لخته خون در عروق را افزایش می‌دهد. این لخته خون، بسته به محل گیر افتادن آن، می‌تواند عوارض مختلفی ایجاد کند. این لخته‌ها معمولاً در عروق پا گیر می‌کنند و منجر به ترومبوز عروقی و ورم و درد یک‌طرفه ساق پا می‌شوند.

۴. نارسایی کلیه

کووید-۱۹ می‌تواند باعث آسیب به کلیه و نارسایی حاد کلیه شود.

علائمی که پس از بهبودی از کووید-۱۹ ممکن است باقی بمانند

برخی از علائم زیر ممکن است حتی پس از بهبودی کامل از عفونت کووید-۱۹ نیز باقی بمانند. در صورت مشاهده این علائم، می‌توانید با پزشک خود مشورت کنید. گاهی اوقات، تنها راه حل، صبر کردن برای بهبود خودبخودی علائم است.

علائمی که ممکن است پس از بیماری باقی بمانند:

  • سرفه
  • خستگی
  • اضطراب
  • ضعف حافظه
  • مشکل تمرکز
  • از دست رفتن دائمی حس بویایی

تست‌های تشخیصی التهاب ریه در کووید-۱۹

روش‌های مختلفی برای تشخیص التهاب ریه در کووید-۱۹ وجود دارد. قطعی‌ترین تست تشخیصی، آزمایش PCR است که با نمونه‌گیری از حلق انجام می‌شود.

برای تشخیص درگیری ریه، از سی تی اسکن یا رادیوگرافی ساده ریه استفاده می‌شود. در این تصویربرداری‌ها، درگیری ریه به خوبی قابل مشاهده است و در صورت درگیری شدید ریه، نیاز به بستری شدن و درمان تحت نظر متخصص عفونی وجود دارد.

آزمایش خون و سنجش آنتی‌بادی خون نیز به تشخیص کووید-۱۹ کمک می‌کند. در آزمایش خون، معمولاً تعداد گلبول‌های سفید خون (سلول‌های دفاعی) کاهش می‌یابد و فاکتورهای التهابی افزایش می‌یابند. هر چه تعداد سلول‌های دفاعی کمتر باشد، شرایط وخیم‌تر است.

درمان التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹

التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹، منجر به تنگی نفس، کاهش تبادل گازها در ریه و کاهش اکسیژن خون می‌شود. درمان اصلی در این شرایط، تجویز اکسیژن و بستری شدن و تحت نظر قرار گرفتن بیمار است.

برخی داروها برای درمان التهاب ریه در کووید-۱۹ تجویز می‌شوند، از جمله توسیلیزوماب. البته ممکن است در شرایط مختلف، داروهای دیگری نیز تجویز شود.

داروی ضد ویروسی رمدسیویر، خطر مرگ و میر و نارسایی ریه را کاهش می‌دهد و احتمال نیاز به ونتیلاتور را کمتر می‌کند. این دارو نیز یکی از داروهای ضد ویروسی رایج است.

همانطور که گفته شد، کووید-۱۹ خطر ترومبوز و لخته شدن خون را افزایش می‌دهد، بنابراین برای پیشگیری از این عارضه، بهتر است در شرایط بستری، از داروهای رقیق کننده خون استفاده شود.

در صورت از دست رفتن توانایی تنفس خود به خودی بیمار، می‌توان از دستگاه ونتیلاتور برای کمک به تنفس استفاده کرد. در بسیاری از موارد، پس از استفاده از این روش و برطرف شدن عفونت و بازگشت عملکرد ریه، بهبودی حاصل می‌شود.

چگونه از التهاب ریه ناشی از کووید-۱۹ پیشگیری کنیم؟

  • بهترین راه پیشگیری، شستشوی دست‌ها و استفاده از ماسک در محیط‌های شلوغ و پرخطر است.
  • رعایت بهداشت، تا حد زیادی از ابتلا به بیماری پیشگیری می‌کند.
  • خوشبختانه، واکسن‌هایی برای انواع شایع ویروس کووید-۱۹ تولید شده است که با تزریق آنها، بدن علیه ویروس آنتی‌بادی تولید کرده و ایمن می‌شود.

درگیری ریه در کرونا
درگیری ریه در کرونا

مجله سلامت و زیبایی نوبیدنت

“`

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا