پیشرفت در تشخیص آلزایمر: ابداع یک آزمایش خون ساده و دقیق

مطالعه‌ای نوین حاکی از آن است که یک آزمایش خون قادر است نه تنها به تشخیص بیماری آلزایمر کمک کند، بلکه میزان پیشرفت این عارضه در مغز را نیز نشان دهد.

پژوهشگران اظهار داشته‌اند که این آزمایش، سطوح پروتئینی به نام MTBR-tau۲۴۳ را ردیابی می‌کند. این پروتئین با گره‌های سمی تاو که در جریان بیماری آلزایمر در مغز شکل می‌گیرند، مرتبط است.

با استفاده از این روش تشخیصی بر روی گروهی از افراد مبتلا به اختلالات شناختی، محققان توانستند بین مراحل اولیه و پیشرفته بیماری آلزایمر تمایز قائل شوند.

نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که دانشمندان همچنین قادر به تفکیک بیماران آلزایمری از افرادی بودند که افت شناختی آن‌ها ناشی از عوامل دیگری غیر از آلزایمر بوده است.

دکتر راندال بیتمن، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد عصب‌شناسی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس، در یک بیانیه خبری اعلام کرد: «این آزمایش خون به شکل مؤثری گره‌های تاو مرتبط با آلزایمر را شناسایی می‌کند که بهترین شاخص ما برای نشانه‌های آلزایمر و زوال عقل به شمار می‌رود.»

بیتمن افزود: «در حال حاضر در عمل بالینی، ما معیارهای آسان یا در دسترسی برای تشخیص گره‌های آلزایمری و زوال عقل نداریم، بنابراین یک آزمایش خون مشابه این می‌تواند نشانه‌های بسیار بهتری را ارائه دهد که آیا علائم ناشی از آلزایمر هستند و همچنین ممکن است به پزشکان در اتخاذ بهترین تصمیمات درمانی برای بیمارانشان کمک کند.»

محققان در یادداشت‌های تکمیلی خود اشاره می‌کنند که تجمع سمی پروتئین‌های آمیلوئید بتا و تاو، دو مشخصه اصلی بیماری آلزایمر هستند.

به گفته پژوهشگران، ابتدا آمیلوئید بتا شروع به تشکیل پلاک در مغز می‌کند و سال‌ها بعد، با ایجاد گره‌های تاو دنبال می‌شود. نخستین علائم زوال عقل زمانی آشکار می‌شوند که گره‌های تاو قابل تشخیص می‌گردند و با گسترش آن‌ها، علائم وخیم‌تر می‌شوند.

به گفته محققان، اسکن مغز به عنوان استاندارد طلایی برای تعیین میزان پیشرفت آلزایمر شناخته می‌شود، اما این روش تشخیصی گران‌قیمت، زمان‌بر و اغلب در خارج از مراکز تحقیقاتی بزرگ در دسترس نیست.

بیتمن و همکارانش همچنین در حال توسعه آزمایش خون دیگری برای آلزایمر هستند که می‌تواند جایگزین در دسترس‌تری برای اسکن مغز باشد. آن‌ها پیش از این دو آزمایش خون را برای استفاده بالینی ابداع کرده‌اند که قادر به ردیابی تجمع پلاک‌های آمیلوئید در مغز است و اکنون در پی یافتن راهی برای استفاده از خون در تشخیص تجمع تاو هستند.

مجله سلامت و زیبایی نوبیدنت ، منبع اخبار حوزه سلامت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *