شرکت داروسازی روشه، غول دارویی سوئیس، خبر ناامیدکنندهای را در مورد نتایج فاز سوم آزمایش بالینی دو داروی جدید برای درمان سرطان ریه منتشر کرد. این آزمایش که با نام SKYSCRAPER-01 شناخته میشد، نتوانست به اهداف اصلی خود در بهبود طول عمر بیماران مبتلا به سرطان ریه سلول غیرکوچک (NSCLC) دست یابد.
ترکیب دارویی مورد آزمایش، شامل تیریگلوماب (مهارکننده TIGIT) و تسنتریک (مهارکننده PD-L1) بود. هدف از این پژوهش، افزایش مدت زمان بقای بدون پیشرفت بیماری (PFS) و بهبود بقای کلی (OS) بیماران در مقایسه با استفاده از تسنتریک به تنهایی بود، اما نتایج نشان داد که این ترکیب درمانی بهبودی محسوسی در این شاخصها ایجاد نکرده است.
این شکست برای روشه که ایمونوتراپی را به عنوان یکی از ستونهای اصلی فعالیتهای خود در حوزه آنکولوژی در نظر گرفته، ضربه سنگینی محسوب میشود. این شرکت سرمایهگذاری قابل توجهی را در توسعه این ترکیب دارویی انجام داده بود و انتظار میرفت که این درمان، پیشرفت قابل ملاحظهای در درمان سرطان ریه ایجاد کند.
با وجود این ناکامی، روشه بر ادامه تحقیقات در زمینه ایمونوتراپی و توسعه درمانهای نوین سرطان تاکید کرده است. یکی از مدیران ارشد شرکت اعلام کرده که از این نتایج درس گرفته و رویکردهای درمانی خود را بهبود میبخشند.
رقبای روشه در عرصه توسعه ایمونوتراپی، مانند مرک و بریستول-مایرز اسکویب، هماکنون در حال تحقیق بر روی درمانهای مشابه هستند و این شکست میتواند موقعیت رقابتی روشه را در بازار داروهای ضدسرطان به خطر بیندازد. به خصوص که مهارکنندههای TIGIT به عنوان یک هدف درمانی جدید در حوزه ایمونوتراپی مطرح شدهاند و شرکتهای بسیاری به دنبال توسعه آنها هستند.
این خبر برای جامعه پزشکی و بیماران مبتلا به سرطان ریه که با امید فراوان به این ترکیب دارویی چشم دوخته بودند، مایوس کننده است. سرطان ریه، به ویژه نوع NSCLC، یکی از کشندهترین انواع سرطان است و نیاز به درمانهای نوآورانه و موثر بیشتر از پیش احساس میشود. نتیجه این تحقیق نشان میدهد که مسیر توسعه درمانهای جدید برای سرطان همچنان با چالشهای فراوانی روبروست.