متخصص سرطان زنان، اعظم السادات موسوی، با اشاره به اینکه سرطان دهانه رحم در ۹۰ درصد موارد قابل پیشگیری است، بر اهمیت غربالگری و واکسیناسیون در پیشگیری از این بیماری تأکید کرد.
عوامل ایجاد کننده و راه انتقال ویروس HPV:
موسوی، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را عامل اصلی ابتلا به سرطان دهانه رحم دانست و گفت: این ویروس حدود ۱۴ گونه متفاوت دارد که برخی از آنها پرخطر و برخی کمخطر هستند. برای مثال، زگیل تناسلی نوعی ویروس HPV است که منجر به سرطان نخواهد شد، اما نوع پرخطر آن میتواند باعث ایجاد سرطان شود. این ویروس از طریق رفتارهای جنسی پرخطر منتقل میشود.

سن ابتلا به سرطان دهانه رحم
این متخصص انکولوژی زنان اظهار داشت: سرطان دهانه رحم معمولا در سنین حدود ۴۵ سال ایجاد میشود، اما عامل اصلی ایجاد سرطان از سنین ۲۵ سالگی در بدن فرد ایجاد شده و سالیان سال در دهانه رحم باقی میماند و به تدریج باعث ایجاد تغییرات سلولی میشود که در نهایت منجر به سرطان خواهد شد.
پیشگیری و ریشهکنی سرطان دهانه رحم:
موسوی با اشاره به اعلام سازمان بهداشت جهانی مبنی بر قابل ریشهکن شدن سرطان دهانه رحم در صورت همکاری همه کشورها، واکسیناسیون را راهی مؤثر در پیشگیری از این بیماری دانست.
غربالگری و زمان انجام آن:
موسوی بهترین زمان برای غربالگری را زمانی دانست که سرطان در مراحل اولیه و قابل درمان قرار داشته باشد. وی توصیه کرد که خانمها از ۲۵ سالگی به بعد تست ویروس HPV به علاوه پاپ اسمیر را شروع کنند و در صورت منفی بودن هر دو تست، سالانه یا هر سه سال یکبار آن را تکرار کنند.
علائم و عوارض سرطان دهانه رحم:
موسوی تصریح کرد: سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه هیچ علامتی ندارد و فقط با تست قابل تشخیص است، اما در مراحل پیشرفته علائمی چون ترشحات بدبو، خونریزی، دردهای شکمی، درد در ناحیه کمر، تیر کشیدن پاها و لکه بینی بعد از تماس جنسی وجود دارد. شایعترین عارضه سرطان دهانه رحم، اختلال در سیستم باروری است.